Eu podrška zemljama Zapadnog Balkana za rešavanje krize COVID-19

Evropska komisija najavila je finansijsku podršku od preko 3,3 milijarde evra u cilju zadovoljavanja trenutnih potreba u zdravstvu, ublažavanja posledice pandemije COVID-19, i pomoći socijalnom i ekonomskom oporavku zemalja Zapadnog Balkana.

Pored pojačane podrške, Komisija ovim svojim doprinosom uoči sastanka lidera EU-Zapadni Balkan, 6. maja 2020, najavila je i široke parametre dugoročne podrške koja će biti predstavljena kasnije ove godine u obliku ekonomskog i Investicionionong plana za region.

„Mi imamo posebnu odgovornost da pomognemo našim partnerima na Zapadnom Balkanu u suočavanju sa pandemijom, s obzirom da njihova budućnost očigledno leži u Evropskoj uniji. EU mobilizuje značajan finansijski paket, potvrđujući snažnu solidarnost. Zajedno ćemo prevazići ovu krizu i oporaviti se. I osim toga, nastavićemo da podržavamo region, uključujući i reforme potrebne na njihovom putu ka EU, jer će oporavak efikasno funkcionisati samo ako zemlje budu ispunile svoje obaveze”, istakla je Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen.

Paket finansijske podrške uključuje realokaciju 38 miliona evra pretpristupne pomoći za hitnu podršku zdravstvenom sektoru, isporukom neophodnih nabavki za očuvanje života, kao što je oprema za ličnu zaštitu, maske i ventilatore; 389 miliona adresiarano je za socijalni i ekonomoski oporavak, dok će dodatnih 455 miliona biti obezbeđeno za ekonomske oporavak koje zemlje Zapadnog Balkana će koristiti u skladu sa međunarodnim finansijskim institucijama. U ovu pomoć uključeni su 750 miliona makro-finansijske pomoći i 1,7 milijardi evra pomoći koja će biti realizovana kroz Evropsku investicionu banku.

“Zelena tranzicija” i digitalna transformacija igraće centralnu ulogu u ponovnom pokretanju i modernizaciji ekonomija zapadnog Balkana. Ulaganje u čiste i digitalne tehnologije i kapacitete, zajedno sa cirkularnom ekonomijom, pomoći će otvaranju novih radnih mesta i njihovom rastu. Biće pružena i podrška za poboljšanje konkurentnosti ekonomija zapadnog Balkana, za njihovo bolje međusobno povezivanje i povezivanje sa EU. Pomoć će se davati da se Zapadni Balkan prilagodi digitalnom dobu, a snažni fokus biće stavljen i na saobraćajne i energetske veze, koje su ključne za ekonomski razvoj regiona i EU.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>