Dokumentarni film “Ravnica bez ptica”

Film “Ravnica bez ptica” odgovara na pitanja kako je organizovan i ko kontroliše lov na grlice i prepelice. U potrazi za odgovorima film prati aktiviste Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Njihova otkrića su zapanjujuća – koristeći nelegalne audio zamke, svake godine u Srbiji se ubije na desetine hiljada ovih ptica. Nadležni lovočuvari, lovni inspektori, predstavnici policije kao i državni službenici najčešće okreću glavu od ovog problema, kao da ih nije briga da li će Ravnica ostati bez ptica.

Ovaj film je nastao kao proizvod novinarskog istraživanja krivolova ptica u Vojvodini. “Zeleni kriminal“, u koji spada i krivolov, svetsku ekonomiju je u 2015. godini koštao više od 250 milijardi dolara.

Dokumentarni film “Ravnica bez ptica” autora Dragana Gmizića (Greenfield produkcija i BIRN). proglašen je na „Green fest“, međunarodnom festivalu zelene kulture najboljim u kategoriji srpskog filma.

U ovom trenutku na hiljada ptica preleće Srbiju u svom putu ka Africi. Veliki broj njih biće meta stranih i domaćih lovaca. Zаšto je važna lovačka strast za ekonomiju Srbije?

Zašto državne institucije okreću glavu od neumerenog i nekontrolisanog lova divljih ptica? Kako smo došli do toga da umesto države, grupa ornitologa brine o tome da Ravnica ne ostane bez ptica? Zašto se za lov interesuje politički vrh zemlje?

Posle emitovanja na TV N1, dokumentarni film „Ravnica bez ptica?“ emitovan je na TV CG i na regionalnoj TV stanici Al Jazeera Balkans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>