Crna senka zelene energije

Film “Crna senka zelene energije”, koji je koprodukcijski podržala Al Jazeera Balkans, prati Irmu Popović-Dujmović, aktivistikinju Svetskog fonda za zaštitu prirode (WWF Adria), koja na putu kroz Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru otkriva kako je regionalni plan masovne gradnje malih hidroelektrana umesto rešenja donio brojne nove probleme. Uništavanje prirode, otvorena pobuna ljudi protiv malih hidroelektrana i korupcija prilikom njihove izgradnje samo su neke “crne sjenke” zelene energije.

Autor filma Dragan Gmizić profesionalni je novinar i TV-autor od 1998. angažovan u društveno-političkim, ekonomskim i ekološkim oblastima u Vojvodini, Srbiji i području nekadašnje Jugoslavije. Autor je brojnih reportaža, informativnih emisija i dokumentarnih filmova emitovanih na domaćim i inozemnim TV-stanicama. Za dokumentarni film “Ravnica bez ptica” dobio je Nagradu za istraživačko novinarstvo, koju dodeljuje Kancelarija Evropske unije u Srbiji te nagradu za najbolji srpski film 2016, koju dodeljuje Međunarodni festival zelene kulture Greenfest. Dva puta nominovan za godišnju nagradu NUNS-a za istraživačko novinarstvo 2015. i 2017. Jedan je od osnivača Greenfield produkcije www.gf.rs iz Novog Sada.

Silard Kovač, fotograf, direktor fotografije i TV-autor. Akademiju umjetnosti u Novom Sadu završio 2009. Sarađivao je s brojnim novinskim, TV i produkcijskim kućama u Srbiji i regiji, među kojima je i angažman na TV-serijalu Planet Earth II (BBC). Fotografijom se bavi od 1991. Stalni je saradnik Svjetskog fonda za prirodu (WWF).

Zlatko Zlatković, montažer, snimatelj i TV-autor. Sarađuje s nekolicinom regionalnih televizijskih produkcija na brojnim dokumentarnim i TV-filmovima, serijalima, prilozima, reklamama i spotovima. Dizajnirao je stranice različitih umetničkih organizacija, umetnika, produkcijskih kuća i filmova. Radio kao producent i organizator Međunarodnog festivala aktuelne muzike Interzone, Novi Sad. Sarađuje s filmskim festivalima (Filmski front Novi Sad, Supetar Super Film Festival Brač, RAF Zagreb, Liburnia Film Festival Opatija).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>